Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (2024)

Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (1)

Voor de normale consument bestaat het besturingssysteem van Windows uit twee smaken: Windows 10 Home en Windows 10 Pro. Tenminste dat dacht je misschien. Microsoft heeft een aantal jaar geleden nog een andere versie uitgebracht welke meer moest gaan concurreren met Google Chromebook en Apple MacBooks. Dus Microsoft bedacht Windows 10 S.

De concurrenten doen sommige dingen anders. Belangrijke aspect zijn bijvoorbeeld dat als je applicaties wilt downloaden, dit in eerste instantie vanuit de Chrome Store en App Store moet doen, maar niet als je de beveiliging anders instelt.

Wat Windows 10 S nu precies is gaan we in deze blog in ieder geval behandelen en nog veel meer…

Wil je meer weten over Windows 10?

De Computerbijbel voor Windows 10 is de alles in één boek voor instructie en ondersteuning in het gebruik van Windows 10? Geschikt voor iedereen!

Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (2)

[ez-toc]

Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (3)

Waar staat de S voor?

De allereerste vraag die mij te binnen schoot bij het schrijven van deze blog was: Waar staat die S nu precies voor?

Als ik daar over nadenk dan kan dat maar 1 ding zijn en dat is STORE. In de beschrijving die Microsoft zelf heeft gepubliceerd, schrijven ze dat deze versie zo beveiligd is dat je alleen applicaties uit de Microsoft Store kunt installeren. Bron

In verschillende Forums op het internet wordt het SLIM genoemd, omdat het een afgeslankte versie is van Windows. Dat klopt dus niet. Het verschil tussen een Windows versie die in S modus draait of niet zit hem echt in de beperking dat je alleen de applicaties kunt installeren die in de Microsoft Store staat.

Dan moeten we verder spitten en dan stuit ik op informatie dat deze versie oorspronkelijk is ontwikkeld voor het onderwijs. Staat de S dan voor SCHOOL modus? Nee dat ook niet, want het is breder uitgerold dan alleen onderwijs.

Toen kwam ik een artikel tegen waarvan Terry Myerson, Windows Chef bij Microsoft, het volgende zei. Hij zegt dat de S voor 4 aspecten van het besturingssysteem staat. Dat is Secure (veilig), Simplicity (het simpel houden), the Soul of Windows (de ziel van Windows). Wat dat ook mag betekenen. En het laatste aspect is Superior performance (Uitstekende prestaties) Bron

Het korte leven van Windows 10 S

Begin 2017 kondigde Microsoft trots aan dat ze Windows 10 S gingen lanceren. Veel laptops werden voorzien van deze S modus. Zowel op Windows 10 Home als op de Windows 10 Pro versie, werden Windows in S modus geleverd. Dit gaf natuurlijk weerstand, want je kon je eigen browser niet bepalen, aangezien Mozilla Firefox en Google Chrome niet in de Microsoft Store staan. Dus moest je Edge gebruiken. In die tijd was Edge nog niet de kwalitatieve Browser die het nu lijkt te worden.

Begin 2018 kwam het bericht dat Microsoft stopt met S modus, althans het door ontwikkelen waardoor Windows 10 S een kort leven was gegund. De laptops die al geproduceerd waren met Windows 10 S zijn dus iets unieks. Er zijn nog best veel laptops op de markt met Windows 10 S, maar Microsoft heeft in maart 2018 besloten om iedereen kosteloos om te zetten naar volwaardige versie, waardoor gebruikers ook buiten de Microsoft Store applicaties kunnen downloaden en installeren.

Heb je een schone installatie gedaan van Windows 10? Lees dan mijn blog over wat je moet na een schone installatie van Windows 10.

Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (4)

Hoe zit het met de beveiliging van Windows 10 S?

Je verwacht natuurlijk dat de laptops met Windows 10 S totaal niet meer veilig zijn, omdat S modus niet meer uitgeleverd worden, dus ook niet meer onderhouden wordt. Dat is dus gedeeltelijk niet waar. Als je gebruik maakt van Windows 10 S, ben je in principe net zo veilig als een volwaardige versie. Misschien zelfs wel veiliger.

Windows 10 S in namelijk geen uitgeklede versie zoals eerst werd vermeld, maar een volwaardige versie van Windows. Het geeft je alleen beperkingen, wat ten goede komt van de beveiliging en prestaties.

Je moet het zo zien. Zodra je iets installeert vanuit de Microsoft Store dan is de software gecontroleerd. Er kan dus geen Adware of Malware in zitten. Dat is met het downloaden vanuit een willekeurig website natuurlijk wel anders. Tegenwoordig heeft Microsoft daar weer een ander foefje voor om daar iets aan te doen, maar dan gaan we off-topic. Laten we de kern van het onderwerp weer oppakken.

Wat is Windows 10 S en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen?

Tja… Wat is Windows 10 S? Ik denk dat we hier al antwoord hebben gegeven, maar samengevat kunnen we dat nog goed beschrijven. Windows 10 S is een volwaardige versie van Windows 10 Home of Windows 10 Pro, echter is Windows 10 S of anders gezegd Windows 10 in S Modus zorgt ervoor dat je geen ongecontroleerde software van het internet kunt downloaden en dus alleen door Microsoft gecontroleerde software kunt installeren.

Hierdoor zou Windows 10 veiliger zijn en betere prestaties kunnen leveren omdat er geen kwaadaardige software op de computer geïnstalleerd kan worden.

Daarnaast willen ze natuurlijk concurrerende browsers / software buiten de deur houden, aangezien Chrome en Mozilla Firefox niet in de Microsoft Store staan.

De reden dat je zo snel mogelijk Windows 10 S uit de S modus moet halen is eigenlijk heel simpel. Aangezien Microsoft het niet meer levert en dus technisch ook niet onderhouden wordt, komt er een moment dat er lek in beveiliging raakt die niet meer gedicht gaat worden. Pak daarom ook de kans om je Windows 10 versie kosteloos van de S modus afhaalt.

Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (5)

Hoe zet je de S modus uit?

Daar kan ik je gelukkig mee helpen. Mijn vriendin is net begonnen aan een juridische opleiding, waardoor ze een nieuwe laptop had aangeschaft die haar enkel zou voorzien voor de taken die ze moet doen op school en jawel…. Windows 10 Home in S modus is het besturingssysteem van de laptop.

Nu weet je dus ook waar mijn inspiratie vandaan is gekomen. Voordat we helemaal van het onderwerp afgedwaald zijn, wil ik weer de focus leggen op het verwijderen van de S modus. Dit gaat eigenlijk heel simpel.

 • Ga naar Instellingen (Windows-toets + i) dat i voor instellingen.
 • Ga naar Bijwerken en Beveiliging. Sorry geen sneltoets voor.
 • Ga naar Activering.
 • Klik op Ga naar Store bij Overschakelen naar Windows 10 HomeofOverschakelen naar Windows 10 Pro.
 • In de Store klik je Gratis en na je bevestiging wordt Windows S modus uitgeschakeld.
 • Herstart voor de zekerheid je computer.
 • Na opnieuw opstarten ga je weer naar Instellingen (Windows-toets + i)
 • Ga naar Bijwerken en Beveiliging.
 • Ga naar Windows Update.
 • Klik op Naar updates zoeken (als Windows nog niet zelf aan het zoeken is)

Zorg er dus voor dat Windows helemaal up-to-date is voordat je er iets mee gaat doen. Zo ben je zeker van je beveiliging.

Wat te doen na het updaten van Windows 10?

Dat is ook heel simpel…. Dat mag je helemaal zelf weten, maar als ik je een advies mag geven. Gebruik een VPN i.c.m. een antivirus programmap. Lees dan mijn blog Wat is een VPN? zodat je ook meer kennis krijgt over privacy en beveiliging. Neem ook een kijkje op de website van BullGuard. De investering is het zeker waard. Denk er maar eens aan hoe vervelend het is dat je al je bestanden en foto’s kwijt bent door een virus. Klik op de volgende link om kortingsacties te bekijken van de #1 Antivirusprogramma: BullGuard

Daarnaast is het verstandig erop te letten dat je niet zomaar iets downloadt en installeert. Probeer logisch te denken. Vertrouw je het niet, dan doe je het niet. Makkelijk zat.

Ik ben ook zeer benieuwd wat je vindt van deze blog. Zou je mij dit willen laten weten door een reactie te geven onder aan deze pagina. Je hoeft alleen je naam en e-mailadres toe te voegen en je kunt reageren.

Alvast bedankt!

Wil je meer weten over Windows 10?

De Computerbijbel voor Windows 10 is de alles in één boek voor instructie en ondersteuning in het gebruik van Windows 10? Geschikt voor iedereen!

Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (6)
Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? (2024)

FAQs

Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen? ›

Windows 10 in S-modus is ontworpen voor beveiliging en prestaties, waarbij uitsluitend apps uit de Microsoft Store worden gebruikt. Als u een app wilt installeren die niet beschikbaar is in de Microsoft Store, moet u de S-modus uitschakelen. Het uitschakelen van de S-modus kan niet worden teruggedraaid.

Waarom s-modus uitschakelen? ›

Hoe schakel ik over vanuit de S-modus? Ter verbetering van de beveiliging en prestaties, kunnen in Windows 10 in S-modus alleen apps van Microsoft Store worden uitgevoerd. Als je een app wilt installeren die niet beschikbaar is in Microsoft Store, moet je de S-modus permanent uitschakelen.

Hoe zet je Windows s-modus uit? ›

Ga linksonder naar het Windows logo, klik op 'Instellingen' bij het tandwiel icoontje, klik op 'Systeem' en vervolgens 'Activering'. Hier kies je in 'De sectie Windows 11 Pro' voor naar 'De Store gaan'. Selecteer 'Ophalen' vanuit de Microsoft Store in het venster 'Overschakelen vanuit S-modus'.

Wat is het verschil tussen Windows 10 S en Home? ›

Een van de grootste verschillen met Windows 10, is dat je in S-modus alleen gebruik kunt maken van apps die je kunt downloaden in de Windows Store. Dat betekent dat je programma's als Google Chrome, InDesign, Photoshop, iTunes of Steam niet op je laptop kunt installeren.

Wat is het verschil tussen Windows 11 en Windows 11 s? ›

Windows 11 S-modus is net als Windows 11 Home, maar met enkele beperkingen. Windows 11 in S-modus is alleen beschikbaar in de Windows 11 Home-editie. Klanten met Windows 11 S-modus kunnen alleen programma's uit de Microsoft Store installeren, ze kunnen geen programma's uit andere bronnen installeren.

Wat moet je doen bij veilige modus? ›

Notities: Het opnieuw opstarten van uw apparaat moet voldoende zijn om de veilige modus weer in de normale modus uit te schakelen. Als uw computer echter om een of andere reden na het opnieuw opstarten nog steeds zelfstandig opstart in de veilige modus, probeert u het volgende: Druk op de Windows-logotoets + R.

Hoe zet ik modus uit? ›

Hoe schakel ik veilige modus weer uit?
 1. Houd de powerknop van je smartphone ingedrukt.
 2. Klik op Opnieuw opstarten.
 3. Wacht totdat het toestel opnieuw is opgestart en de veilige modus is uitgeschakeld!

Wat is Veilige modus Windows 10? ›

Veilige modus is een diagnostische modus waarbij u Windows met primaire stuurprogramma's kunt gebruiken. Als u problemen in Windows ondervindt, kunt u blijven werken met de pc en het probleem oplossen door op te starten in de Veilige modus.

Wat is Windows Shift S? ›

Het Knipprogramma gebruiken als u een muis en toetsenbord hebt: Druk Windows op de logotoets + Shift + S. Het bureaublad wordt donkerder wanneer u een gebied voor uw schermopname selecteert.

Waarom is Windows 11 beter dan Windows 10? ›

Apps en compatibiliteit: Windows 11 heeft een betere ondersteuning voor touchscreens en biedt nieuwe functies voor gaming, multimedia en creativiteit. Updates en ondersteuning: Windows 11 krijgt langer ondersteuning en beveiligingsupdates dan Windows 10.

Hoelang kan ik Windows 10 nog gebruiken? ›

Welke opties heb ik om versies van Windows 10 te blijven gebruiken waarvoor de ondersteuning op 14 oktober 2025 eindigt? U kunt Windows 10 blijven gebruiken nadat de ondersteuning is beëindigd. U ontvangt echter geen kwaliteitsupdates, nieuwe of bijgewerkte functies, beveiligingsupdates of technische ondersteuning.

Is Windows 10 nog veilig? ›

Na oktober 2025 krijgt Windows 10 geen updates meer en wordt je computer zo goed als waardeloos. Tenzij je betaalt. Microsoft gaat consumenten veiligheidsupdates aanbieden tegen betaling.

Wat gebeurt er als je de S-modus uitschakelt? ›

Als u een app wilt installeren die niet beschikbaar is in de Microsoft Store, moet u de S-modus uitschakelen. Het uitschakelen van de S-modus kan niet worden teruggedraaid. Als u overstapt, kunt u niet meer teruggaan naar Windows 10 in S-modus. Er zijn geen kosten verbonden aan het overschakelen uit de S-modus.

Waarom niet naar Windows 11? ›

Waarom je niét zou moeten upgraden. Windows 11 is weinig meer dan een functie-upgrade van Windows 10. De grootste vernieuwing is de ondersteuning voor Android-toepassingen en die is op het moment van lancering nog niet beschikbaar. Verder krijg je vooral visuele verbeteringen zonder grote structurele stappen voorwaarts ...

Is het waard om naar Windows 11 te upgraden? ›

Conclusie. Windows 11 lijkt voor ons een mooie visuele verbetering voor het besturingssysteem van Microsoft. We raden iedereen vooral aan om nog even te wachten met de upgrade naar Windows 11 totdat je computer zelf voorstelt deze te doen. Zo zal je de minste ongemakken ondervinden.

Hoe Aanbevelingsinstellingen voor apps wijzigen? ›

 1. Selecteer Start > Instellingen > Apps > Apps & functies.
 2. Selecteer onder Apps installeren een van de beschikbare opties. Als u geen aanbevelingen voor apps meer wilt zien, selecteert u Alle apps toestaan of App-aanbevelingen uitschakelen (opties variëren per Windows-versie).

Wat is Dropbox S Mode? ›

Met de Dropbox-app voor Windows in de S-modus (Dropbox Lite), worden je bestanden en mappen niet standaard op je apparaat opgeslagen. Dit betekent dat je verbinding met internet moet hebben om je bestanden en mappen te kunnen openen.

Hoe zet je een Lenovo laptop uit? ›

Als u wilt afsluiten, selecteert u Start en selecteert u vervolgens Power > Afsluiten.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6686

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.